În atenția persoanelor care plănuiesc să călătorească în Europa, în perioada imediat următoare.
 
Mai multe țări din Europa au interzis accesul românilor sau au impus restricții pe teritoriul acestora, astfel:


GRECIA
Începând cu data de 28 iulie, măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei, se va aplica și pentru pasagerii care sosesc pe aeroporturile din Grecia, cu zboruri dinspre România și Bulgaria.
Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate. În mod special, pasagerii care sosesc cu zboruri în data de 28 iulie sau 29 iulie și care nu au avut timp să facă testul înainte de plecare vor fi testați la sosire pe aeroporturile din Grecia.

ITALIA
Începând cu data de 24 iulie, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile.
În cazul persoanelor care sosesc din România, acestea vor trebui prezinte transportatorului sau forțelor de poliție în caz de control o declarație pe proprie răspundere, în care să specifice detaliat locul în care vor petrece perioada de supraveghere sanitară și izolare la domiciliu, mijlocul de transport privat prin care vor merge la acea adresă și un număr de telefon la care pot fi contactate în această perioadă (inclusiv un număr de telefon mobil).

MAREA BRITANIE
Cetățenii români care călătoresc în Marea Britanie direct din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.


Pentru mai multe detalii și informații, vă invităm să accesați următorul link: http://turism.gov.ro/web/2020/07/28/in-atentia-persoanelor-care-planuiesc-sa-calatoreasca-in-europa-in-perioada-imediat-urmatoare sau să consultați lista atenționărilor de călătorie pusă la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/51880, care cuprinde toate țările din Europa și regimul pe care îl au față de cetățenii străini, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.

 

Noi măsuri de călătorie în țări din Europa pentru cetățenii români 

GRECIA

Potrivit ultimelor informații comunicate de către autoritățile elene prin intermediul site-ului https://travel.gov.gr, începând de miercuri, 15 iulie, ora 06.00, (și nu 14 iulie, așa cum comunicaseră inițial), toți cetățenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas în scop turistic, sunt obligati să prezinte un test molecular negativ (PCR) pentru COVID-19 efectuat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Măsura se aplică doar pentru călătoriile terestre cu trecere prin acest punct vamal.

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective. Autoritățile elene subliniază faptul că falsificarea acestor certificate este pedepsită conform legii.

Prezentarea acestui test nu exclude obligația de completare a formularului electronic PLF (Passenger Locator Form) cu 24 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Greciei - formular care poate fi accesat aici și nici posibilitatea testării aleatorii la intarea pe teritoriul Republicii Elene.

 

AUSTRIA

Începând cu data de 9 iulie, ora 00.00, toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria, vor prezenta un certificat medical (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru COVID-19 (PCR, RT), nu mai vechi de 4 zile.

În absența acestui certificat, cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria, vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, imediat după intrarea în Austria. În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro.

De asemenea, există posibilitatea testării la intrarea în Austria iar în cazul unui test negativ, se exclude măsura autoizolării.

Potrivit autorităților austriece, măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri.

 

CIPRU

Începând cu 9 iunie, aeroporturile sunt redeschise zborurilor către/dinspre 19 țări, după cum urmează:

  • Grupul A - Grecia, Malta, Bulgaria, Norvegia, Austria, Finlanda, Slovenia, Ungaria, Israel, Danemarca, Germania, Slovacia și Lituania;
  • Grupul B - Elveția, Polonia, România, Croația, Estonia și Cehia.

După data de 20 iunie, cetațenii din țările din categoria A nu vor mai trebui să prezinte certificat de sănătate la intrarea în Cipru.

Pentru cetațenii din grupul B, printre care și România, se mentine oligativitatea prezentării testului Covid -19 datat cu maxim 72 de ore anterior călătoriei.

Pasagerilor care nu dețin rezultatele testului le va fi refuzată îmbarcarea, cu excepția celor care prezintă dovada că nu există capacități de testare în țara de proveniență. Aceștia vor fi testați la sosire și obligați să se autoizoleze până la primirea rezultatelor testului. Costurile testării și ale zilelor de izolare vor fi acoperite personal.

 

OLANDA

Începând cu data de 9 iulie a.c., cetățenilor care se deplasează din România în Olanda le va fi recomandată în mod ferm auto-izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos. Informația o găsiți accesând link-ul: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/reisadvies-roemenie.

Pasagerii care sosesc în Regatul Țărilor de Jos din zonele cu risc ridicat trebuie să completeze o declarație de sănătate obligatorie. Companiile aeriene trebuie să solicite pasagerilor această declarație.

De asemenea, persoanele peste 13 ani sunt obligate să poarte mască de protecție în aeroport, la birourile de check-in, securitate și zonele de îmbarcare.

 

SLOVACIA

Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Republicii Slovace în scopul repatrierii sau al deplasării în statul UE de destinaţie, fără aprobare prealabilă din partea autorităţilor slovace și fără prezentarea testului negativ pentru COVID-19, cu condiţia ca deplasarea să aibă loc fără oprire, în decurs de maxim 8 ore de la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace, inclusiv pentru realimentarea cu combustibil.

 

UNGARIA

Autoritățile ungare au anunţat, la data de 12 iulie, noile măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Ungariei, și care vor intra în vigoare miercuri, 15 iulie 2020, de la ora 00.00.

Condițiile de intrare vizează clasificarea statelor de proveniență a persoanelor care doresc să intre în Ungaria pe trei categorii:

  • zona verde - fără restricții
  • zona galbenă - cu restricții
  • zona roșie -  nu este permisă intrarea.

Astfel, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile ungare, România a fost inclusă pe lista statelor galbene. În consecință, cetățenilor care intră în Ungaria din România le sunt aplicabile următoarele dispoziții:

  • La intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, nu li se va permite accesul în Ungaria;
  • În situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (instituţionalizată sau prin izolare la domiciliu), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.

Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru Covid - 19 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Cu privire la tranzit, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis în următoarele condiții:

  • durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;
  • persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19, pot demonstra scopul călătoriei, respectiv dreptul de intrare în țara de destinație, eventual de tranzit. 

Informațiile cu privire la tranzitarea Ungariei le găsiți accesând link-ul http://www.mae.ro/travel-conditions/3756#817

  

Pentru a veni în sprijinul turiștilor, vă punem la dispozitie lista centrelor de testare moleculară PCR pentru Covid - 19 din țară >> http://www.ms.ro/centre-testare/